2) Etsi sopiva terapeutti

Jo psykiatrin tutkimusjakson kuluessa voit alkaa etsiä itsellesi terapeuttia. Kattavimmin terapeutit löytyvät Kelan palveluntuottajarekisteristä. Monilla psykoterapiayhdistyksillä on myös omat sivunsa, joihin kannattaa tutustua. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan alueella toimii Itä-Suomen psykoterapiayhdistys (http://www.ispy.fi/psykoterapeuttiluettelo/).

Etsi terapeutti, joka vaikuttaa kiinnostavimmalta ja ota häneen yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla. Yhteydenoton jälkeen sovitaan ensimmäinen tapaaminen. Oma tapani on, että ennen yhteistyösopimuksen tekemistä pidetään vähintään kaksi valmistelevaa käyntiä, joiden avulla selvitellään mm. ongelmien laatua ja hoidon tavoitteita ja arvioimme puolin ja toisin sitä, voisimmeko työskennellä yhdessä.

Jos tuntuu, että terapeutti ei kuunnellut tai ymmärtänyt sinua, varaa aika vielä toisellekin psykoterapeutille ja tunnustele olisiko sinun hänen vastaanotollaan helpompi jakaa elämäsi kipeitä ja intiimejä asioita.

Luota intuitioosi siitä, tuntuuko terapeutti luotettavalta ja koetko tulevasi kohdatuksi. On hyvä kuitenkin pitää mielessä se, että tutustumiskäynneillä terapeutti yleensä kyselee sinulta kaikenlaista, eli valmistelevat käynnit eivät ole tavanomaisia terapiatapaamisia.

Sinun on hyvä miettiä sekä psykiatrin että psykoterapeutin kanssa sitä, mikä terapiamuoto sopisi sinulle parhaiten.